De amerikanska aktierna steg på måndagen när investerarna förberedde sig för ytterligare en vecka med potentiellt marknadsrörande händelser: mellanårsvalet den 8 november och konsumentprisdata för oktober.

S&P 500 (^GSPC) avancerade 0,8 %, medan Dow Jones Industrial Average (^DJI) hoppade 400 punkter eller cirka 1,4 %. Det tekniktunga Nasdaq Composite (^IXIC) ökade med cirka 0,7 % efter att indexet uppvisat sin värsta veckovisa nedgång sedan januari.

En rad nedslående företagsnyheter har förnyat fokus på vraket bland teknologiaktierna efter att besvikna resultat förra veckan drog sektorns tyngsta hitters – Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN) och Alphabet (GOOGL) – till förluster på mer än 10 % vardera.

Apples (AAPL) aktier föll med mer än 1 % efter att företaget i ett uttalande i söndags sagt att det förväntar sig färre leveranser av sina nyaste premium-iPhones än vad man tidigare räknat med, med hänvisning till COVID-avstängningar i Kina som inverkat på verksamheten vid den största smartphonetillverkaren Foxconns fabrik.

Även bland teknikjättarna väntas Facebooks moderbolag Meta (META), som vid fredagens stängning hade sjunkit med 73 % år till år och är den som har presterat sämst i S&P 500-indexet i år, nu börja med omfattande uppsägningar denna vecka, enligt en rapport från Wall Street Journal på söndagen. Aktien steg med nästan 6 %.

På andra håll på marknaderna sjönk Carvana-aktien med 15 % till den lägsta nivån på fem år efter att en analytiker vid Morgan Stanley i förra veckan sade att bilåterförsäljaren kan vara värd så lite som 1 dollar.

Facebook-logotypen syns på en iPhone-mobil enhet i detta illustrationsfoto i Warszawa, Polen den 12 oktober 2022. (Foto av STR/NurPhoto via Getty Images)

Valdagen kan hålla investerarna på helspänn då dussintals viktiga tävlingar avgör vilket politiskt parti som har kontroll över kongressens dagordning. Wall Street har historiskt sett föredragit en splittrad kongress eller ett splittrat vitt hus, eftersom låsningar gör det svårt att genomföra potentiellt ogynnsam lagstiftning.

”Om man går tillbaka till 1929 och utesluter den stora depressionen har några av de bästa årliga avkastningarna för S&P 500 setts när den sittande presidenten inte har full kontroll över båda sidor av kongressen”, säger Verdence Capital Advisors CIO Megan Horneman och VD Leo Kelly i en kommentar som skickats via e-post. ”Detta kan bero på att marknaderna inte förväntar sig några större lagändringar med en splittrad kongress.”

Historien fortsätter

Även om de politiska kampanjerna har satt det finanspolitiska ledarskapet i fokus, hävdar vissa strateger att resultaten i mitten av valperioden sällan påverkar finansmarknaderna utöver den kortsiktiga volatiliteten.

”Marknaderna påverkas mer av förväntade finansiella förhållanden och ekonomiska katalysatorer än av valen i mitten av mandatperioden”, säger Morningstars chefsstrateger för amerikanska marknader Dave Sekera i en nyligen antecknat.. ”Historiskt sett har vissa analyser visat att aktiemarknaderna har tenderat att underprestera under upptakten till mellanårsvalen och sedan överprestera därefter.”

Handlare arbetar på golvet på New York Stock Exchange NYSE i New York, USA, den 2 november 2022. De amerikanska aktierna föll kraftigt på onsdagen då Federal Reserve Chairman Jerome Powell's senaste kommentarer tryckte tillbaka mot idén om en policy pivot inom en snar framtid.    Dow Jones Industrial Average sjönk 505,44 punkter, eller 1,55 procent, till 32 147,76. S&P 500 sjönk 96,41 punkter, eller 2,50 procent, till 3 759,69. Nasdaq Composite Index tappade 366,05 punkter, eller 3,36 procent, till 10 524,80. (Foto: Michael Nagle/Xinhua via Getty Images)

Handlare arbetar på golvet på New York Stock Exchange NYSE i New York, USA, den 2 november 2022. (Foto: Michael Nagle/Xinhua via Getty Images)

Oktober månads konsumentprisindex (CPI) som publiceras på torsdag kommer dock säkerligen att påverka aktiemarknaderna. Ytterligare en varm inflationsmätning kan stärka förväntningarna på att Federal Reserve kommer att höja sin styrränta mer än vad som ursprungligen förutspåddes.

Ekonomer som Bloomberg har tillfrågat ser att KPI ligger på 7,9 % i årstakt för månaden, vilket är en dämpning från september månads ökning på 8,2 % i årstakt. Kärn-KPI, som rensar bort de volatila livsmedels- och energikomponenterna i måttet, väntas komma in på 6,5 %, vilket är en liten förändring från 6,6 % förra månaden.

”Den totala inflationen har sannolikt nått sin topp, men kärninflationen nådde sin postpandemiska topp så sent som förra månaden”, säger Baird Investment Strategy Analyst Ross Mayfield i en kommentar via e-post. ”Även om Fed har antytt att de ser skäl att sänka sin takt, är inflationstakten – även om den har nått sin topp – fortfarande alldeles för hög för att man ska känna sig trygg.”

”Tills Fed signalerar att ’vändpunkten’ är nära kan det fortsätta vara en utmaning”, tillade han.

Alexandra Semenova är reporter för Yahoo Finance. Följ henne på Twitter @alexandraandnyc

Klicka här för att se de senaste trendiga aktietickrarna på Yahoo Finance-plattformen.

Klicka här för de senaste nyheterna om aktiemarknaden och fördjupade analyser, inklusive händelser som påverkar aktierna.

Läs de senaste finans- och affärsnyheterna från Yahoo Finance

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube