Textstorlek

Chris Senyek, chefsinvesteringsstrateg på Wolfe Research, rekommenderar defensiva sektorer som hälsovård.

Karen Ducey/Getty Images

När Thanksgiving-tryptofankoman avtar är det dags att ta fram en spelplan för att navigera den sista månaden av 2022 och vad som sannolikt kommer att bli en utmanande marknad nästa år, trots en solid semesterförkortad handelsvecka.

The

S&P 500-index
stängde upp 1,5 %, medan

Dow Jones Industrial Average
steg med 1,8 % och

Nasdaq Composite
slutade upp 0,7 %. Njut av det så länge det varar.

Om det här året präglades av oro för inflationen och rädsla för en kommande recession, förväntas 2023 bli kulmen på dessa farhågor, och många på Wall Street förväntar sig att en nedgång kommer att slå igenom under årets första hälft. För investerare kan den hotande recessionen leda till en känsla av att det inte finns någonstans att gömma sig – men på varje marknad finns det fickor för att skydda kapitalet och kanske till och med för att göra vinster.

Det första som investerare kommer att vilja göra är att sköta sin hushållning, vilket är att överväga att göra skattemässiga förlusthanteringsaffärer för att bokföra 2022-förluster så att de kan användas för att kompensera framtida vinster. Med stora index som kryper in på en björnmarknad i år är det troligt att investerarna redan sitter på en arsenal av bokförda förluster.

Steg två: Dra nytta av den senaste tidens taktiska rally på aktie- och räntemarknaderna, föreslår Sameer Samana, senior global marknadsstrateg på Wells Fargo. Nästan en fjärdedel av S&P 500 raderades ut vid indexets lägsta nivå i år, men sedan oktober har det kommit tillbaka och är nu ned med endast 15,5 procent. Samtidigt ligger avkastningen på den tioåriga statsobligationen runt 3,75 % efter att ha toppat 4,2 %. (Obligationsräntorna rör sig i motsatt riktning mot priserna).

”Detta talar för att ta bort marker från bordet och bygga upp lite torrt krut”, säger Samana till Barron’s.

Vad ska man göra med alla kontanter? Att låta en del av dem sitta är inte en lika dålig idé som för bara några år sedan. Spararna börjar äntligen tjäna lite ränta – en av de få fördelarna med Federal Reserves snabba räntehöjningar i år. Även om dessa höjningar utlöste nedgångar under 2022 kan deras fulla effekt kanske inte märkas förrän nästa år, vilket innebär att det förmodligen kommer att vara mer volatilitet framöver.

”Penningpolitiken kommer med en lång och varierande fördröjning”, förklarar Samana. ”Allt kommer till sin rätt nästa år.” Även om han förväntar sig en recession 2023 var han noga med att notera att den skulle bli mycket mer måttlig än finanskrisen 2008-2009. ”Vi ser inga tecken på att hushållen är överutnyttjade som de var under upptakten till 2008”, säger han.

Kontanter är inte det enda attraktiva alternativet för nästa år. Den förväntade nedgången innebär att många tillgångar kommer att vara bra köpmöjligheter för långsiktiga investerare – förutsatt att de har modet att köpa även när marknaden fortfarande ser volatil ut.

Chris Senyek, chefsinvesteringsstrateg på Wolfe Research, rekommenderar att man fokuserar på defensiva sektorer som hälsovård och dagligvaror. Förutom skydd mot nedgångar får investerarna utdelning.

Health Care Select Sector SPDR
(ticker: XLV) har sjunkit med 3 % i år och ger en avkastning på 1,5 %, medan

Consumer Staples Select Sector SPDR
ETF (XLP) har minskat med 1 % och ger 2,5 %.

”Fokusera på dessa tills det finns fler tecken på en vändning”, säger Senyek till Barron’s och påpekar att han inte tror att marknaden har bottnat ännu.

Senyek är neutral när det gäller energi på kort sikt, eftersom han är skeptisk till att efterfrågan kommer att öka, med tanke på den avtagande globala ekonomin och frågorna om Kinas återöppnande. Bankerna har straffats orättvist, säger han, även om han förblir försiktig vid en nedgång då investerare oroar sig för kreditkvaliteten.

”Om de klarar sig igenom cykeln är bankerna en av de första grupperna du vill behålla när de kommer ut”, säger Senyek.

Det finns åtminstone något att se fram emot.

Skriv till Carleton English på carleton.english@dowjones.com