De amerikanska aktierna utökade sina förluster på fredagsmorgonen då den våldsamma försäljning som har plågat månaden fortsatte inför den långa semesterhelgen.

S&P 500 (^GSPC) och Dow Jones Industrial Average (^DJI) sjönk med 0,5 % vardera efter att ha kämpat för att hitta en riktning vid öppningen. Det tekniktunga Nasdaq Composite (^IXIC) sjönk 0,9 %.

De amerikanska aktie- och obligationsmarknaderna kommer att vara stängda måndagen den 26 december för att fira juldagen. Obligationsmarknaderna kommer att stänga en timme tidigare än vanligt på fredag kl. 14.00 ET.

PCE:s kärnprisindex – det Feds föredragna inflationsmått – steg med en 5,5 % i november och 0,1 % från föregående månad, vilket var i nivå med konsensusprognoserna från ekonomer som Bloomberg har frågat. Siffrorna markerade en dämpning från avläsningar på 6,1 % respektive 0,3 % i oktober.

Core PCE, som rensar bort de flyktiga livsmedels- och energikomponenterna, steg med 4,7 % i årstakt och 0,2 % på månadsbasis.

Samtidigt stagnerade de personliga utgifterna i november till det svagaste resultatet sedan juli.

Investerarna kommer också att få information om den senaste undersökningen om konsumenternas sinnesstämning från University of Michigan och försäljningen av nya bostäder.

”Federal Reserves föredragna mått på inflationen fortsätter att sjunka, vilket är goda nyheter för deras viktigaste mål, men tyvärr för marknaden sker det samtidigt som konsumenterna fortsätter att minska sina utgifter”, sade Independent Advisor Alliance Chief Investment Officer Chris Zaccarelli i en kommentar.

Han tillade: ”Vid den här tidpunkten har marknaden blivit inringad i ett hörn, eftersom mer robusta utgifter och högre tillväxt indirekt är dåligt för aktiemarknaden (eftersom det sannolikt kommer att utlösa en ännu starkare hökaktig reaktion från Fed), medan långsammare utgifter och tillväxt är direkt dåligt för aktiemarknaden, eftersom det innebär lägre företagsvinster”.

Efter Feds slutliga politiska beslut för 2022 förra veckan påpekade strategerna att den mest överraskande datapunkten bland de ekonomiska prognoserna från tjänstemännen var en upprevidering av deras core PCE-förväntningar till 3,5 % från tidigare 3,1 % i slutet av 2023. Detta antydde för många analytiker att Federal Reserve kommer att behöva hålla räntorna på en hög slutränta fram till 2023.

Historien fortsätter

”Vi förväntar oss att Fed kommer att revidera ned sina prognoser redan i mars, även om framstegen till en början kommer att vara långsamma; beslutsfattarna tycks ha fått ärr av erfarenheterna från det senaste ett och ett halvt året och kommer att vilja vara säkra på att de inte flyttar ned sina siffror i förtid”, säger Ian Shepherdson, chefekonom på Pantheon Macroeconomics, i en kommentar. ”Marknaderna kommer inte att vänta.”

NEW YORK, NEW YORK – 21 DECEMBER: Människor går förbi New York Stock Exchange under eftermiddagshandeln. (Foto: Michael M. Santiago/Getty Images)

Fredagens rörelser kommer efter en brutal föregående handelsdag där S&P, Dow och Nasdaq noterade förluster på 1,4 %, 1 % respektive 2,2 %. Investerarna skrämdes av en varning från chiptillverkaren Micron Technology om halvledarindustrin och robusta uppgifter om arbetsmarknaden och konsumtionsutgifter som bekräftade utsikterna för ”högre räntor på längre sikt”.

Oljepriserna steg på fredagen och steg mot en stor veckovinst då investerare förväntade sig en minskning av utbudet av rysk råolja. Detta bidrog till att dämpa oron för en minskad efterfrågan på transportbränsle i USA inför en vinterstorm som rör sig mot Nordamerika. West Texas Intermediate (WTI)-råvaruterminerna – det amerikanska riktmärket – steg med 2 % till 79 dollar per fat.

Amerikanska statspappersräntor steg något, medan det amerikanska dollarindexet backade mot en korg av andra valutor.

Alexandra Semenova är reporter på Yahoo Finance. Följ henne på Twitter @alexandraandnyc

Klicka här för de senaste trendiga aktietecknarna på Yahoo Finance-plattformen.

Klicka här för de senaste nyheterna om aktiemarknaden och fördjupade analyser, inklusive händelser som påverkar aktierna.

Läs de senaste finans- och affärsnyheterna från Yahoo Finance

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube