Börserna föll på onsdagen efter en ny omgång uppgifter om producentpriser och detaljhandelsförsäljning som gav blandade tecken på hur ekonomin klarar av Federal Reserves åtstramningskampanj.

S&P 500 sjönk med 0,7 % under den sena förmiddagshandeln. Dow Jones Industrial Average sjönk med 1 % eller cirka 340 punkter. Nasdaq Composite Index sjönk med 0,5 %. Alla de tre stora indexen gav upp vinster från den tidiga handeln.

Onsdagsmorgonens data visade att detaljhandelsförsäljningen sjönk med 1,1 % i december, med högre räntor och inflation som skadade utgifterna för fordon, bensin och möbler. Partiprisinflationen sjönk till den lägsta takten sedan mars 2021, vilket förbättrade utsikterna för konsumenterna.

”Detta var goda nyheter för Fed”, sade Sam Millette, strateg för räntebärande räntor vid Commonwealth Financial Network. ”Den avtagande efterfrågan och den avtagande producentinflationen mot slutet av året är ett positivt tecken på att Feds mer restriktiva penningpolitik har en verklig effekt i kampen mot inflationen.”

Derivathandlare satsar på att avtagande ekonomiska data befäster oddsen för att Fed-tjänstemännen kommer att välja en relativt liten höjning av räntan med en kvarts punkt vid sitt kommande möte.

Trots positiva nyheter på inflationsfronten och sannolikheten för en långsammare takt i räntehöjningarna fortsätter investerarna att väga risken för en recession, särskilt med tanke på att den stramare penningpolitiken ännu inte helt har nått ut i ekonomin.

Investerare hoppade in i statsobligationer och höjde obligationspriserna för att återspegla förväntningarna på lägre räntor och inflation.

Räntan på den tioåriga statsobligationen sjönk till 3,406 procent från 3,534 procent på tisdagen.

I ett WSJ-event på onsdagsmorgonen berättade Fed-chefen i St. James Bullard sade att han förväntar sig att styrräntan kommer att ligga mellan 5,25-5,50 % i år, vilket är långt över marknadens förväntningar på cirka 4,9 %.

På annat håll noterades aktier i

Moderna

steg med 3,7 % efter att bolaget publicerat resultat från en studie av ett vaccin mot RSV-viruset.

PNC Financial Services

föll med 5,4 % efter att banken avsatte 408 miljoner dollar för kreditförluster i sitt kvartalsresultat.

Aktierna har gått framåt i år på de flesta större marknader efter ett smärtsamt 2022, då Federal Reserve höjde lånekostnaderna för att tygla inflationen. Investerarna får allt större förtroende för att inflationen kan röra sig mot centralbankernas mål utan att högre räntor orsakar en större recession.

Vissa kapitalförvaltare menar dock att en ekonomisk nedgång är sannolik med tanke på hur långt centralbankerna redan har stramat åt penningpolitiken. Detta, menar de, skulle kunna klämma åt företagens vinster och tynga aktierna under de kommande månaderna även om Fed pausar räntehöjningarna.

”Marknaderna är inte på långa vägar prissatta för den kommande recessionen”, säger

Trevor Greetham,

chef för multiasset på Royal London Asset Management. ”Vi befinner oss i ett slags interregnum mellan den räntefinansierade björnmarknaden 2022 och den vinstdrivna björnmarknaden 2023.”

Ändå sade Greetham att RLAM:s multiassetfonder inte har börjat förbereda sig på en recession ännu. De är inriktade på aktier i defensiva sektorer som t.ex. dagligvaror och aktier på tillväxtmarknader som kan dra nytta av Kinas återöppnande. Han sade att företaget kommer att börja köpa statsobligationer och sälja aktier när det tror att en nedgång är nära förestående.

Japans ledande aktieindex steg med 2,5 procent på onsdagen.

Foto:

Foto: Franck Robichon/Shutterstock

De japanska aktierna steg efter att Bank of Japan hade behållit sina räntemål oförändrade. Nikkei 225-indexet steg med 2,5 procent. Avkastningen på tioåriga japanska statsobligationer sjönk.

På andra håll var de globala marknaderna i stort sett högre. Hang Seng i Hongkong steg med 0,5 procent. I Europa kompenserade uppgångar för aktier i basresurser för förluster för fastighetsaktier, vilket gjorde att Stoxx Europe 600 steg med 0,4 %.

Oljepriserna steg: Brent-crude ökade med 2,2 % och steg till 87,81 dollar per fat. Den ökande energikonsumtionen i Kina kommer sannolikt att lyfta den globala efterfrågan på olja till rekordhöga nivåer i år, enligt Internationella energiorganet.

Flera stora amerikanska företag ska rapportera resultat på onsdag, med

Kinder Morgan

och

Alcoa

bland dem som ska rapportera efter stängning.

Skriv till Joe Wallace på joe.wallace@wsj.com

Vi vill höra från dig

Vilken är din investeringsstrategi för 2023? Har den senaste tidens marknadsturbulens förändrat din strategi? Berätta om dina erfarenheter här.

Hushållets inkomstnivå

Välj en…0 – 47 900 dollar$48 000 – 75 300 dollar$75 400 – 127 300 dollar$127 400 – 188 400 dollar$188 400$188 500 och mer

Namn

Ålder

Yrke

Stad, delstat

E-post

Genom att skicka in ditt svar på detta frågeformulär samtycker du till att Dow Jones behandlar dina särskilda kategorier av personuppgifter och anger att dina svar kan komma att undersökas och publiceras av Wall Street Journal och att du är villig att bli kontaktad av en journalist från Journal för att diskutera dina svar ytterligare. I en artikel om detta ämne kommer Journal inte att hänföra dina svar till dig med ditt namn om inte en reporter kontaktar dig och du ger ditt samtycke.

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8