Aktier i halvledarföretag föll på måndagen och branschen sålde globalt efter nya amerikanska restriktioner för Kinas tillgång till amerikansk teknik, vilket bidrog till en nedslående start på vinstsäsongen och ökade oron för att branschens nedgång är långt ifrån över.

Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index föll med 1,4 %, vilket bygger på fredagens nedgång på 6,1 %. Indexet har fallit med mer än 40 procent hittills i år. Halvledarkapitalutrustningsföretag ledde dagens nedgångar, med Applied Materials Inc. ned 4,1 %, Lam Research Corp. ned 6,3 % och KLA Corp. ned 3,1 %. Advance Micro Devices Inc. sjönk 3,1 % medan Marvell Technology Inc. tappade 4,9 %.

De USA-noterade aktierna i chiputrustningstillverkaren ASML Holding NV föll 0,9 % och den kinesiska klockan Semiconductor Manufacturing International Corp. föll 4 % i Hongkong, vilket är den största nedgången på fem veckor. Nedgångarna var brantare i de mindre aktierna.

USA:s åtgärder omfattar restriktioner för export av vissa typer av chip som används inom artificiell intelligens och superdatorer, och även strängare regler för försäljning av halvledarutrustning till alla kinesiska företag. Separat har USA också lagt till fler kinesiska företag på en lista över företag som landet betraktar som ”obekräftade”, vilket innebär att amerikanska leverantörer kommer att ställas inför nya hinder för att sälja teknik till dessa enheter.

”Förändringarna utgör en ytterligare upptrappning, och vi vet inte vad Kina kan komma att göra som svar”, skrev Stacy Rasgon, analytiker på Bernstein. ”Potentiella vedergällningar förblir en risk.”

Den nya strategin tyder på att Washington vill ”frysa in” Kina på dess nuvarande nivå, vilket gör det möjligt för USA att öka sitt försprång, sade Gabriel Wildau, analytiker vid rådgivningsföretaget Teneo Holdings LLC.

Det kinesiska utrikesministeriets talesperson Mao Ning sade i lördags att åtgärderna, som ska träda i kraft denna månad, är orättvisa och kommer ”även att skada de amerikanska företagens intressen”. De ”ger ett slag mot globala industri- och försörjningskedjor och den globala ekonomiska återhämtningen”, sade hon.

”SMIC:s intäkter skulle kunna växa 50 % långsammare än våra förväntningar 2023 på grund av USA:s strängare krav på exportlicenser för utrustning, eftersom 48 % av dess nya kapacitet som ska installeras nästa år är inom avancerad chiptillverkning med 28 eller mindre nanometer-noder.”

— Charles Shum, analytiker

De nya amerikanska reglerna kommer vid en tidpunkt då chipindustrin redan kämpar med en olycksbådande start på vinstsäsongen och har gått från en global brist på chips till ett överflöd på några månader på grund av halvledarefterfrågans boom-and-bust-natur.

Samsung Electronics Co, världens största tillverkare av minneschip, och PC-processortillverkaren AMD rapporterade resultat förra veckan som tydde på en djupare avmattning än befarat.

Bland mindre chiprelaterade företag rasade utrustningstillverkaren ACM Research Inc. med 26 % under den amerikanska förhandeln, medan dess Shanghai-noterade dotterbolag ACM Research Shanghai Inc. sjönk med 20 %. I Hongkong föll Hua Hong Semiconductor Ltd. med 9,4 % och Shanghai Fudan Microelectronics Group Co. rasade med 20 %, vilket är det största fallet sedan juli 2020. Kinas Will Semiconductor Co. och Maxscend Microelectronics Co. föll med mer än 6 % vardera.

Begränsningarna är ett ”stort bakslag för Kina” och ”dåliga nyheter” för globala halvledare, skrev Nomura Holdings Inc:s analytiker David Wong i en kommentar. Kinas lokaliseringsansträngningar kan också vara ”i riskzonen eftersom landet kanske inte kan använda avancerade gjuterier i Taiwan och Korea”, skrev han.

Det amerikanska handelsdepartementet har lagt till Beijing Naura Magnetoelectric Technology Co, ett dotterbolag till Naura Technology Group Co, på sin Unverified List, sade Naura Technology i en anmälan. Naura Technology rasade med den dagliga gränsen på 10 procent i Kina.

De intensifierade kinesisk-amerikanska spänningarna kan förvisso sporra Peking att öka stödet till inhemska företag i ett försök att uppnå sitt mål att bli en oberoende chipmakt.

Nedgången i de kinesiska chipaktierna kan kasta en skugga över sektorn globalt. Marknaderna i Japan, Sydkorea, Taiwan och Malaysia kommer att få en chans att reagera på tisdag eftersom de är stängda på måndag.

”Detta kommer inte bara att vara negativt för den kinesiska halvledarindustrin utan även indirekt påverka globala halvledartillverkares affärsmöjligheter på längre sikt”, skrev Citigroups analytiker, däribland Laura Chen, i en kommentar.

VanEck Semiconductor ETF sjönk 0,6 % i USA, vilket tyder på att industrin skulle öppna i negativt territorium. Chiptillverkare har kämpat under hela 2022, med Philadelphia Semiconductor Index ned 40 % hittills i år, inklusive en nedgång på 6,1 % i fredags.

Den bredare kinesiska aktiemarknaden såg också nedgångar på måndagen efter att ha återvänt från Golden Week-semestern, vilket skadades av en global aktieutförsäljning och dystra uppgifter om semesterutgifter som fördjupade oron för en ekonomisk återhämtning.