Dow Jones futures var lite förändrade efter timmarna, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures. Aktiemarknaden inledde 2023 ungefär som den avslutade förra året, med blixtar av styrka följt av omkastningar i de stora indexen och ledande aktier.

X

Apple-aktien på tisdagen skidde till nya björnmarknadslägsta och föll under en värdering på 2 biljoner dollar på rapporter om att Apple (AAPL) har dragit ner på beställningar till leverantörer för sina MacBook-, AirPod- och Apple Watch-produkter.

Tesla (TSLA) sjönk till bottennivåer på marknaden efter rekordleveranser under fjärde kvartalet som fortfarande inte nådde upp till de sänkta prognoserna, med oro för ännu större problem med efterfrågan under 2023.

Investerare bör vänta på tydliga tecken på ett ihållande börsrally innan de gör nya köp.

LLY-aktien, Dow Jones-jätten Caterpillar (CAT) och den nyligen genomförda börsintroduktionen Mobileye (MBLY) är tre aktier som är värda att hålla ögonen på. MBLY-aktien är på väg att Finanstidning 50. Eli Lilly var tisdagens Finanstidning Stock Of The Day.

I videon som är inbäddad i artikeln diskuterades tisdagens marknadshändelse och CAT-aktier, Eli Lilly och Mobileye analyserades.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones terminer sjönk jämfört med fair value. S&P 500 futures var lite förändrade och Nasdaq 100 futures steg 0,2 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 6 baspunkter till 3,73 procent.

På onsdag klockan 10.00 ET får investerarna ta del av ISM:s tillverkningsindex för december samt de lediga jobben från JOLTS-undersökningen i november. Dessa är föregångare till fredagens jobbrapport för december.

Kom ihåg att nattens agerande i Dow-futures och på andra håll inte nödvändigtvis översätts till den faktiska handeln under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Aktiemarknaden tisdag

Börsen öppnade högre på tisdagen, men gick snabbt söderut för att sedan minska sina förluster betydligt under den sena eftermiddagshandeln.

Dow Jones Industrial Average stängde ned bara en bråkdel i tisdagens börshandel. S&P 500-indexet gav upp 0,4 %, med Tesla-aktien som den överlägset sämsta vinnaren. Nasdaqs kompositindex tappade 0,8 procent. Det småkapitaliserade Russell 2000-indexet gav upp 0,6 %.

Det amerikanska råoljepriset föll med 4,2 % till 76,93 dollar per fat, efter tre raka veckovinster. Naturgaspriserna rasade med 10,9 %, vilket förlängde en stor utförsäljning under de senaste veckorna.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 9 baspunkter till 3,79 %, dock från intradagens lägsta nivå på 3,72 %.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna är Innovator Finanstidning 50 ETF (FFTY) sjönk med 1,1 %, medan Innovator Finanstidning Breakout Opportunities ETF (BOUT) gav 0,8 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) ökade med 0,2 %. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) sjönk med 0,8 %.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) sjönk med 1,4 % och Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) var platt. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg ner 0,6 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) ökade med 1,3 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) sjönk med 3,5 % och Financial Select SPDR ETF (XLF) ökade med 0,35 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) sjönk med 0,3 %.

Med tanke på mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) förlorade 2,5 %, inte långt från förra veckans lägsta nivå på fem år. ARK Genomics ETF (ARKG) minskade med 2,1 %. Tesla-aktien är ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Apple Stock

Apple-aktien föll med 3,7 % till 125,07 dollar på tisdagen, och bröt därmed under förra veckans bottennotering på björnmarknaden till de sämsta nivåerna sedan juni 2021.

AAPL-aktien, som toppade en värdering på 3 biljoner dollar intradag i början av 2022, har nu sjunkit under 2 biljoner dollar för första gången sedan mars 2021. Apple-aktien stängde på tisdagen med ett marknadsvärde på 1 988 biljoner dollar. Det är fortfarande världens mest värdefulla företag.

En gigantisk Foxconn iPhone-fabrik i Kina är återigen uppe i 90 procents kapacitet, rapporterar Bloomberg. Men Apple skär ned på beställningar av AirPods, MacBooks och Apple Watch-produkter, enligt en rapport.

Tesla-aktier

Tesla-aktien dök med 12,2 % till 108,10, vilket innebar att den sjönk under förra veckans lägsta nivå på björnmarknaden och nådde de värsta nivåerna sedan augusti 2020. Det var EV-jättens värsta förlust under en dag på över två år. TSLA-aktien har redan kraschat med 37 % i december och 65 % för hela 2022.

Teslas leveranser slog rekord under fjärde kvartalet, men för andra kvartalet i rad var de långt ifrån de sänkta uppskattningarna och den faktiska produktionen. Detta trots stora incitament i slutet av året, särskilt i Kina och USA, för att öka försäljningen.

Utsikterna kan vara dystra för 2023, med nya beställningar av Tesla EV långt under den nuvarande leveranstakten.

Bernsteins Toni Sacconaghi skrev i söndags ”Teslas årliga ordergenomströmningstakt i Q4 inklusive betydande rabattering var endast ~1M enheter, och företagets mål är att sälja nära 2M enheter under 2023, utan nya modeller”.

Med en låg orderstock kan Tesla behöva prissänkningar eller incitament som ligger långt över årets erbjudanden bara för att upprätthålla Q4:s leveranstakt 2023. Men det kan innebära stora slag mot Teslas vinstmarginaler.

Tesla Vs. BYD: EV-giganterna slåss om kronan, men vem är det bästa köpet?

Analys av aktiemarknaden

Börsen började 2023 starkt – i 12 minuter. Därefter retirerade de stora indexen snabbt, även om de kom från intradagslägsta.

Dow Jones backade lägre efter att kortvarigt ha kommit över sina 50-dagars- och 21-dagarslinjer. S&P 500 och Russell 2000 backade lägre från 21-dagarslinjen.

Nasdaq backade efter att ha kommit nära sin 21-dagarslinje.

Tesla-aktien och Apple var de stora draglokerna på de stora indexen. Men det skedde en brett baserad reträtt. Energiaktier var stora förlorare med underliggande priser.

Många intressanta aktier öppnade högre men vände sedan nedåt med de stora indexen, såsom Mobileye, Celsius (CELH) och Medpace (MEDP).

Eli Lilly och Caterpillar, tillsammans med relaterade defensiva tillväxtnamn, höll sig relativt väl. LLY-aktien testar sina 50-dagars/10-veckorslinjer.

Kina-fokuserade aktier, framför allt internataktier som Pinduoduo (PDD) och kasinospel i Macao som Las Vegas Sands (LVS), bröt mot trenden, men de kom också ner från sina toppnivåer.

De stora indexen begränsade till slut sina förluster, men omkastningarna från viktiga tekniska nivåer var inte uppmuntrande. Många aktier föll hårt och studsade inte tillbaka. Aktiemarknaden befinner sig i ett rallyförsök tack vare förra torsdagens uppgång, men det ser ut som en endagsuppgång.

Marknaden befinner sig i en korrigering, och Nasdaq är inte så långt från björnmarknadens bottennivåer. Även om rallyförsöket får fart och iscensätter en uppföljningsdag under nästa vecka eller två, skulle det fortfarande finnas ett antal tekniska hinder att ta sig över.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad man ska göra nu

Det är ingen bra tidpunkt att ta nya positioner. Det är en marknadskorrigering med de stora indexen, sektorerna och de enskilda sektorerna benägna att vända.

Låt dig inte frestas av tillfälliga marknadsutbrott som driver aktierna till köpområden. Under några minuter i tisdags blinkade ett antal aktier med köpsignaler, men de flesta försvann snabbt. Även om de stora indexen slutade med blygsamma förluster kan en investerare som hoppar in i MBLY-aktien nära tisdagens öppning nu sitta med 10 % förlust.

Bottom line: Låtsas inte att marknaden är i en uppåtgående trend förrän marknaden faktiskt är i en uppåtgående trend.

Ändå fortsätter många bra aktier att handlas nära köppunkter, medan marknadens rallyförsök kan iscensätta en follow-through under de kommande dagarna. Så bygg upp era bevakningslistor och håll er engagerade.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på