Textstorlek

Goldman Sachs strateger ser Kroger, Pfizer, Costco och fyra andra som defensiva aktier som skulle kunna överträffa den bredare marknaden i en djup recession.

Dreamstime

Federal Reserves räntehöjningar kan driva ekonomin in i en djup recession. Vissa aktier skulle dock fortfarande kunna uppvisa rejäla vinster om detta skulle inträffa.

Rädslan för en sådan hård landning injicerar rädsla på marknaderna just nu.

Problemet är att även om många aktier redan avspeglar den eventuella recessionen, skulle många fortfarande falla betydligt om en ful recession skulle uppstå. Det beror på att en sådan nedgång i den ekonomiska aktiviteten sannolikt skulle medföra ännu fler nedskärningar av vinstprognoserna härifrån.

I stort sett defensiva aktier med försäljning och vinster som inte påverkas av lägre ekonomisk efterfrågan skulle dock kunna överträffa den allmänna marknaden vid en hård landning. Tänk på hälsovårdstjänster och medicinska produkter, som människor och sjukhus kommer att köpa regelbundet. Det finns också konsumentvaror som livsmedel och hushållsartiklar, som människor alltid behöver, även när de skär ner på resor och fritid. Till och med vissa icke nödvändiga detaljhandelsföretag kan komma att omfattas av nedskärningen.

Men att köpa vilken defensiv aktie som helst kommer inte riktigt att räcka. Vissa har blivit dyra, så de bästa finns på andra ställen.

Det är därför Goldman Sachs strateger screenade för att hitta de rätta defensiva aktierna för ett scenario med hårdlandning. De tittade på defensiva sektorer i

Russell 1000-index.
Namnen måste vara lönsamma så att de inte behöver ta upp pengar på en marknad där pengar har blivit dyrare. Aktierna på skärmen måste handlas till lägre värderingar än de brukar handlas till, vilket innebär att även om företagen inte genomför vinstmålen varje kvartal kan aktierna ändå stiga.

Barron’s Daily

En morgonbriefing om vad du behöver veta under den kommande dagen, inklusive exklusiva kommentarer från Barron’s och MarketWatch-skribenter.

Här är sju av namnen på listan:

Aktier i

Medtronic

(ticker: MDT), som säljer medicinsk utrustning och förnödenheter till sjukhus, handlas till cirka 15 gånger den framtida vinsten, vilket är lägre än femårsmedianen på cirka 18 gånger. Det var ett av Barron’s aktieval förra året, men aktierna föll då ledningen inte konsekvent uppfyllde analytikernas ekonomiska förväntningar. Nu kan det vara för billigt för att ignoreras.

Aktier i

Pfizer

(PFE), läkemedelsjätten, handlas till 10 gånger vinsten, vilket är lägre än medianen på 12 gånger under de senaste fem åren.

Zoetis

(ZTS), som tillverkar läkemedel och vacciner för djurhälsa, har aktier som handlas till 28 gånger, vilket är lägre än det senaste genomsnittet på 32 gånger.

Costco Wholesale

aktien (COST) handlas till 32 gånger, jämfört med ett genomsnitt på 34 gånger.

Kroger

aktien (KR) handlas till 11 gånger, jämfört med ett genomsnitt på 12 gånger.

Aktier i

Constellation Brands

(STZ), vin- och öltillverkare, handlas till 19 gånger, jämfört med ett genomsnitt på 21 gånger.

Home Depot

aktien (HD) handlas till 19 gånger jämfört med ett genomsnitt på 21 gånger. Visst kan försäljningen av heminredningsprodukter minska när hushållen spenderar mindre, men sektorn har också defensiva egenskaper. Den största delen av försäljningen kommer från ombyggnationer av bostäder, en intäktsström som är oberoende av försäljningen av nya bostäder, som skulle kunna sjunka ännu mer med högre räntor. Dessutom görs mycket ombyggnader av mer välbärgade personer, som är mer skyddade från effekterna av en recession.

Oavsett den ekonomiska miljön är detta beprövade företag som handlas till inte alltför dyra värderingar. Och om ekonomin går söderut skulle de vara toppkandidater för att överträffa marknaden.

Skriv till Jacob Sonenshine på jacob.sonenshine@barrons.com