Det har varit ett rivstartande rally på aktiemarknaden för att inleda årets sista kvartal, till stor förvåning för björnarna som styrde i september och tredje kvartalet.

Med en vinst på 5 % hittills denna vecka har S&P 500 (^GSPC) haft sina bästa dagar i rad sedan april 2020 och den bästa tvådagarsstarten på det fjärde kvartalet sedan det första hela året med en femdagars handelsvecka 1953, enligt data från Bespoke.

Forskningsgruppen på DataTrek har fem solida anledningar till veckans köpmomentum. Här är dessa skäl, med analys från oss på Yahoo Finance.

  • ”Statskassoräntorna har backat från sina senaste toppar. Tvååriga räntor har sjunkit till 4,10 % från toppnoteringar på 4,32 % den 26 september. Den tioåriga räntan ligger på 3,64 %, vilket är långt ifrån den högsta nivån på 3,96 % den 27 september.” Detta har gett ett bud på ofta ledande namn inom teknik som AMD, Amazon och Apple.
  • ”Lägre statsobligationsräntor har stabiliserat valutamarknaderna. Euron är nästan tillbaka i paritet med dollarn på 0,9983. Det brittiska pundet har stigit från sin V-bottom-lågsta nivå den 26 september på 1,07 dollar tillbaka till 1,15 dollar.” Den amerikanska dollarn har under veckan lättat från sina senaste toppar, vilket har stöttat aktiekurserna för multinationella företag som Caterpillar och Microsoft.
  • ”Tisdagens JOLTS-rapport tyder på att de amerikanska arbetsmarknaderna ser sina första verkliga tecken på avkylning.” Amerikansk tillverkningsdata tidigare i veckan visade också på en avmattning av den ekonomiska aktiviteten och pristrycket, vilket sporrade marknaderna på förhoppningar om att Fed skulle kyla ner takten på räntehöjningarna tidigare.
  • ”Säsongen för amerikanska företagsvinster för Q3 börjar nästa vecka, och uppskattningarna har sjunkit tillräckligt mycket (-6,6 % sedan den 30 juni) för att företagen bör kunna slå gatans siffror med några procent.” Var försiktig med den med tanke på de senaste fruktansvärda ekonomiska varningarna från FedEx, Nike och Hasbro.
  • ”Nästa Fed-möte är inte förrän den 2 november, så marknaderna kan fokusera på vinster snarare än penningpolitik.” Hawkish retorik från Fed-medlemmar förra veckan tankade marknaden, så mindre av deras funderingar skulle kunna ge ytterligare kortsiktig lättnad för marknaderna.

Med detta sagt förblir investerarna i högsta beredskap för att återuppta försäljningen med tanke på det osäkra läget för de globala ekonomierna och de inflationsbekämpande tonerna bland centralbankscheferna.

Federal Reserve förblir det halmstrå som rör om i drycken på de globala marknaderna eftersom den fortsätter sitt uppdrag att kväva inflationen genom att aggressivt höja räntorna, vilket har satt takten för andra centralbanker. Det uppdraget förstärktes under den senaste veckan av de hårt klingande kommentarerna från olika Fed-tjänstemän, däribland Fed-chefen Jerome Powell och vice ordförande Lael Brainard.

Människor åker i berg- och dalbanan ”Red Force” under invigningen av Ferrari Land på PortAventura resort, söder om Barcelona, Spanien den 6 april 2017. REUTERS/Albert Gea TPX DAGENS BILDER

Wall Street förbereder sig nu för ett politiskt misstag från centralbankernas sida.

”Vi är alltmer oroliga för att centralbankerna ska göra ett politiskt misstag och för nya geopolitiska risker”, skrev Marko Kolanovic, en av JPMorgan:s främsta strateger, i en ny not till kunderna.

Den hökaktiga tonen från Fed har gett utslag på en rad tillgångsmarknader, från den kraftigt stigande amerikanska dollarn till stigande hypoteksräntor som närmar sig 7 procent.

Och trots den starka starten på oktober är Dow Jones Industrial Average (^DJI), S&P 500 och Nasdaq Composite (^IXIC) fortfarande fast i tvåsiffriga procentuella nedgångar för året. Tillväxtmarknaderna är också fortfarande under betydande press.

”Vår grundsyn för hackiga marknader, upp i kvalitet och defensiv positionering under de kommande sex till tolv månaderna, förblir intakt”, varnade Truist co-chief investment officer Keith Lerner i ett meddelande till kunderna. ”Denna globala åtstramningscykel kommer att tynga den ekonomiska tillväxten långt in i 2023 med tanke på att penningpolitiken fungerar med långa och varierande fördröjningar. Så även om Federal Reserve (Fed) svänger eller inflationen avtar under fjärde kvartalet, vilket kan ge energi åt ett risk-on rally, förändrar det sannolikt inte den nedåtgående banan för ekonomin och den utmanande marknadsbakgrunden på medellång sikt.”