När vi närmar oss slutet av året har hedgefonder och stora enskilda investerare för vana att göra sig av med sina förlorande positioner och svälja förlusterna nu för att kvitta dem mot kapitalvinstskatter på sina lönsamma innehav. Affärerna kallas tax-loss harvesting och de öppnar en intressant möjlighet för den djärva privatinvesteraren.

Möjligheten uppstår på grund av en statistisk egenhet i handelshistorien som Savita Subramanian, chef för Bank of Americas amerikanska aktiestrategi, har noterat. Hon pekar på ”en högre potential för en större efterföljande studs i dessa aktier efter försäljningen”.

Dessa aktier, som har lett förlorarna under året, tenderar att prestera bättre från november till januari. Faktum är att enligt Subramanians analys, under år då S&P 500 har haft en negativ avkastning fram till oktober, har de aktier som skördar skatteläckage överträffat marknaderna under november till januari 100 % av tiden, med i genomsnitt 8,2 %. S&P 500 har gått ned med 23 % hittills i år.

Mot denna bakgrund har Subramanian identifierat 159 aktier med köpbetyg som passar in på detta. Med hjälp av TipRanks databashar vi minskat listan till 2 namn som har starka köpbetyg från resten av gatan. Låt oss ta en närmare titt.

Aptiv PLC (APTV)

Den första aktien vi tittar på är Aptiv, ett fordonsteknikföretag som bildades när Delphi, ett av Detroits största namn i leveranskedjan för drivlinor, avyttrade affärssegmenten för drivlinor och eftermarknad för bildelar 2017. De avyttrade segmenten blev en division av transmissionsjätten Borg Warner, medan resten av företaget bytte namn till Aptiv och ändrade sin inriktning till fordonstekniska plattformar, inklusive dator- och nätverksutrustning på väg och mjukvarupaket för att möjliggöra uppkopplade och/eller autonoma fordon. Aptivs utbud av fordonslösningar omfattar nu mjukvaruarkitektur för anslutningssystem, eldistribution, elektrifiering av fordon och funktioner för smarta fordon.

Historien fortsätter

Aptiv har sina rötter i Detroit och Motor Citys legendariska bilindustri, men företaget är nu verksamt i 46 länder och har 12 tekniska centra och 127 tillverkningsanläggningar runt om i världen.

Kvartalsintäkterna sedan slutet av 2020 har varit stabila på eller nära 4 miljarder dollar. Den senaste kvartalsrapporten, för 2Q22, visade en topplinje på 4,1 miljarder dollar, en ökning från 3,8 miljarder dollar, eller 7 % på årsbasis. Vinsten per utspädd aktie uppgick dock till 22 cent, vilket är en kraftig nedgång jämfört med resultatet för året innan, som var 60 cent per aktie.

Liksom många andra har Aptiv inte haft något bra år, och aktien har fallit med 48 % sedan början av 2022. Men saker och ting är inte så dåliga som de kan verka, hävdar Berenberg Bank-analytikern. Jared Maymon, som ser en tydlig väg framåt för Aptiv.

”Vi anser att Aptivs investeringar i högspänningselektrifiering, aktiv säkerhet och användarupplevelse börjar ge resultat i takt med att OEM-tillverkare producerar fler elbilar; därför tror vi att APTV är väl positionerat för att på lång sikt ta en betydande andel av ett utökat TAM… Vi anser att APTV:s innehåll i Signal & Power Solutions (SPS) per fordon (CPV) ökar från ~500 dollar i fordon med förbränningsmotor (ICE) till ~1 100 dollar i elbilar, vilket bör leda till en årlig tillväxt över marknaden (GoM) på 4-6% fram till 2026E”, säger Maymon.

Dessa kommentarer är klart optimistiska, och Maymon använder dem för att hålla fast vid sitt köpbetyg på aktien. Hans kursmål, som nu är satt till 130 dollar, antyder att en ettårig vinst på 54 % är i antågande för Aptiv. (För att se Maymons resultat, klicka här)

Totalt finns det 13 nya analytikerbedömningar för APTV-aktier, och de fördelar sig på 11 köp och bara 2 behållningar, vilket ger ett konsensusbetyg Strong Buy. Aktien har ett handelspris på 85,27 dollar och dess genomsnittliga kursmål på 136,67 dollar innebär ~60% uppgång under de kommande 12 månaderna. (Se APTV:s aktieprognos på TipRanks)

EPAM Systems, Inc. (EPAM)

Från fordonssystem kommer vi nu att fokusera på skräddarsydd programvaru- och systemkonstruktion, ingenjörstjänster och konsulttjänster. EPAM skryter med att de kan föreställa sig vilket företag som helst genom en ”digital lins” och att de har samarbetat med över 160 teknikföretag runt om i världen för att leverera banbrytande lösningar. EPAM är verksamt i 50 länder och har mer än 280 Forbes 2000-företag som kunder.

Detta mjukvaruföretag var på väg uppåt allt sedan dess offentliga debut 2012. Det redovisade mer än 2 miljarder dollar i årliga intäkter för första gången 2019, såg det växa till 2,65 miljarder dollar 2020 och såg det hoppa igen till 3,76 miljarder dollar 2021. Företaget fick dock en rejäl smäll tidigare i år när Ryssland invaderade Ukraina. EPAM är baserat i USA och Vitryssland, och i slutet av 2021 hade företaget mer än 12 000 anställda i Ukraina. EPAM:s aktier föll kraftigt efter den ryska invasionen och har ännu inte återhämtat sig. EPAM-aktien har hittills fallit med 49 procent i år.

Trots att aktien är nedgången har EPAM fortsatt att visa starka intäkter. Under 1Q22 visade företaget en topplinje på 1,17 miljarder dollar, och det var upp till 1,195 miljarder dollar för 2Q22. På årsbasis ökade intäkterna för det andra kvartalet med 35 procent. Resultatutvecklingen var dock blandad. GAAP EPS visade en nedgång på 83 % på årsbasis, till 32 cent per utspädd aktie, medan det icke-GAAP-baserade resultatet ökade med 16 % på årsbasis, från 2,05 dollar per utspädd aktie till 2,38 dollar. Företaget har dock djupa fickor; även efter att ha förbrukat 10 % av sina likvida medel under det första halvåret 22 rapporterade EPAM fortfarande att det hade 1,29 miljarder dollar i likvida medel och tillgängliga likvida tillgångar i slutet av det andra kvartalet.

Allt detta har fångat uppmärksamheten hos den femstjärniga analytikern James Faucette på Morgan Stanley, som fortfarande är positiv till IT-företaget trots att han erkänner riskerna med en så stor exponering mot konflikten i Östeuropa.

”Trots den utmanande verksamhetsmiljön fortsätter efterfrågan att vara robust för EPAM:s tjänster, till stor del drivet av de sekulära trender vi har sett under det senaste året, med projektarbete kring modernisering av applikationer, övergång till molnet, dataanalys och plattformsteknik, bland annat”, konstaterade Faucette.

”Vi förblir konstruktiva när det gäller EPAM:s genomförandeförmåga kring rekrytering och leverans, samt bolagets förmåga att leverera sammansatt tillväxt framöver. Vi fortsätter att tro att EPAM är bland de bäst positionerade IT-tjänstebolagen för att dra nytta av utgifter för digital transformation med tanke på dess 100-procentiga digitala exponering, agila utvecklingsfokuserade nearshore-arbetskraft och disciplinerade förvärvsfokuserade kapitalallokeringsstrategi”, tillade analytikern.

När det gäller framtiden ger Faucette EPAM-aktien en övervikt (dvs. köp) och fastställer ett kursmål på 480 dollar som innebär en uppgång på 42 procent under det kommande året. (För att titta på Faucettes meritlista, klicka här)

Morgan Stanleys åsikt om EPAM är inte avvikande; alla 11 senaste analytikerbedömningar är positiva, vilket ger en enhällig konsensus om Strong Buy. Den genomsnittliga riktkursen på 470 dollar, med handelspriset på 338,29 dollar, ger en ettårig uppgångspotential på ~39 %. (Se EPAM:s aktieprognos på TipRanks)

Om du vill hitta goda idéer om aktier som handlas till attraktiva värderingar kan du besöka TipRanks’ Bästa aktier att köpa, ett nyligen lanserat verktyg som förenar alla TipRanks aktieinsikter.

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i den här artikeln är enbart de som de presenterade analytikerna har. Innehållet är endast avsett att användas i informationssyfte. Det är mycket viktigt att göra din egen analys innan du gör någon investering.